تعاريف و اصطلاحات

 

تعاريف و اصطلاحات 

-تعاريف و اصطلاحات کلی :

  1 ـ خلال مغز پسته : خلال مغز پسته عبارت است از بريده‏هاي طولي مغز پسته لپه شده ( بدون پوست سوم ) كه در امتداد طول مغز پسته به دو , يه يا چهار تكه تقسيم شده و دو سر آن داراي انحناي طبيعي باشد.

2 ـ رطوبت : عبارت است از آب موجود در مغز پسته كه بدون تغيير در كيفيت و تجزيه شيميائي مغز پسته قابل اندازه‏گيري باشد.

 3 ـ مواد خارجي : عبارت است از موادي غير از خلال مغز پسته نظير پوست پسته، خاك , خاشاك , آفات مرده و با قطعات بدون آنها , فضولات و تنيده‏هاي حشرات و غيره كه با چشم غيرمسلح قابل رؤيت باشد.

  4 ـ آفت : عبارت است از وجود حشرات و كنه‏ هاي زنده در هر يك از مراحل رشد كه از خلال مغز پسته تغذيه نموده و باعث آلودگي و تقليل كمي و كيفي آن مي‍شود.

5 ـ آفت‏زدگي : عبارت است از آثار ناشي از عمل آفات كه با چشم غيرمسلح بر روي خلال مغز پسته قابل رويت باشد. اين آثار بصورت حفره‏هاي محل تغذيه حشرات و كنه ‏ها, وجود تنيده‏ها و فضولات و پوسته‏ هاي لاروي و شفيره‏گي و تخم و يا نظاير آن قابل تشخيص مي‍باشد.

 6 ـ خرده و شكسته : حالتي است كه خلال مغز پسته شكل و اندازه طبيعي خود را نداشته باشد و در اثر عوامل مكانيكي شكسته شده باشد بطوريكه يك و يا دو سر آن بدون انحناي طبيعي باشد.

 7 ـ خاكه : عبارت است از ذرات ريز پوست مغز و يا خود مغز كه بر اثر سايش, ضربه و با فشار حاصل شده باشد و از الك يك ميلي‏متري عبور نمايد .

 8 ـ رنگ خلال مغز پسته : عبارت است از رنگ طبيعي مغز پسته سالم كه معمولا برحسب رقم , طول مدت رشد و زمان چيدن و نگهداري آن بين سبز تا كرم يا زرد روشن متغير خواهد بود.

 

  2 ـ ويژگي ها :

 خلال مغز پسته بايد داراي ويژگي‍هايي بشرح زير باشد :

 1 ـ خلال پسته بايد داراي بو, رنگ و مزه طبيعي ( فاقد مزه تلخ و تند ) باشد .

 2 ـ خلال مغز پسته بايد عاري از آفات زنده باشد .

  3 ـ رطوبت خلال مغز پسته نبايد از 5 درصد بيشتر باشد .

  4 ـ ميزان مواد خارجي خلال مغز پسته نبايد از نيم درصد بيشتر باشد .

  5 ـ ميزان آفت‏زدگي نبايد از 3 درصد بيشتر باشد .

  6 ـ ميزان خرده و شكسته نبايد از 20 درصد بيشتر باشد .

  7 ـ ميزان خاكه نبايد از يك درصد بيشتر باشد .

  8 ـ خلال مغز پسته بايد عملاً عاري از آفلاتوكسين باشد .

 

  3 ـ بسته‏ بندي

 1 ـ خلال مغز پسته را مي‍توان در كيسه‏ هايي از جنس كتاني يا پلاستيكي يا كارتن و يا قوطي فلزي متناسب با وزن كالا بسته‏ بندي نمود .

 2 ـ لوازمي كه براي بسته‏بندي خلال مغز پسته بكار برده مي‍شود بايد سالم , تميز , خشك و بدون بو باشد و روش بسته‏بندي بايد طوري باشد كه حفاظت كامل عليه هرگونه فساد, نفوذ, رطوبت و آفات تأمين گردد .

 3 ـ با توجه به ظرافت, آسيب‏پذيري و شكنندگي خلال مغز پسته ضروري است كه خلال مغز پسته در بسته ‏بندی هاي كوچك با وزن خالص حداكثر يك كيلوگرم بسته‏ بندي گردد و اين بسته‏ ها را برحسب مورد مي‍توان در بسته‏ بندی هاي بزرگتر تا 50 كيلوگرم بسته‏ بندي نمود.

  در صورت تقاضاي خريدار بسته‏ بندي بيش از يك يكلوگرم بلامانع است.

شرکت نیت نات افتخار دارد در با توجه به سابقه درخشان در در امر فرآوری میوه های آجیلی مانند خلال پسته، بادام، فندق و غیره با استفاده از پیشرفته ترین دستگاه های روز دنیا و با رعایت شرایط و ضوابط سازمان های استاندارد و بهداشت؛ اقدام به تولید خلال پسته مناسب برای مصارف خانگی و صنعتی مینماید.

تعریف و اصطلاحات پسته

کد : شماره ایست که به پسته مورد نظر داده می شود .
رقم : پسته ایران دارای ارقام متنوع می باشد. از جمله انواع بادامی فندقی احمد آقایی اکبری و…
تعداد در انس عبارت است از تعداد دانه های پسته در یک انس (هر انس معادل ۲۸/۳۵ گرم است ).
یک نواختی رقم:« به یک نواخت بودن پسته ار لحاظ رقم گفته میشود» .
یک نواختی اندازه ( ۱ ) : عبارت است از « نسبت وزن ۱۵ درصد از درشت ترین دانه ها به ۱۵ درصد از ریزترین دانه ها ».
یک نواختی اندازه ( ۲ ) : عبارت است از « نسبت وزن ۵ درصد از درشت ترین دانه ها به ۵ درصد از ریزترین دانه ها ».
نا خندان : « به پسته ای گفته میشود که پوست سخت آن در جهت درز و برجستگی طولی بطور طبیعی و مکانیکی شکاف برنداشته باشد و یا طول شکاف ایجاد شده کمتر از یک چهارم محیط خارجی پسته بوده بطوریکه شاخصی به ضخامت ۰/۴ میلیمتر و عرض ۶ میلیمتر از آن عبور نکند ».
پوکی : « به حالتی گفته میشود که مغز پسته کمتر از ۲۵ در صد وزن پسته را شامل شود ».
کم خندان : « به پسته ای گفته می شود که فاصله دو لبه پوست سخت آن کمتر از دو میلیمتر باشد ».
عیار : عبارت است از درصد وزنی مغزپسته موجود در صد گرم پسته با پوست سخت.
مغز پسته آزاد : « به مغز پسته ای گفته می شود که از داخل پوست سخت بیرون آمده باشد ».
نارس : به حالتی گفته می شود که رشد طبیعی مغز پسته در اثر عوامل مختلف کامل نشده و یا کوچک باقی مانده باشد. در این حالت مغز پسته کمتر از ۲۷ درصد و بیشتر از ۲۵ درصد وزن پسته را شامل می شود ».
گوی : « اصطلا حاً به پسته ای گفته می شود که پوست اول آن ( پوست نرم بیرونی ) جدا نگردیده و یا بیش از یک چهارم سطح کل پوست سخت را در بر گرفته باشد ».
بدرنگی : « به حالتی گفته می شود که پوست سخت در ¼ سطح کل یا ½ سطح یک لبه رنگ طبیعی خود را نداشته باشد. « تغییر رنگ به زرد خاکستری یا سیاه رنگ صورت گرفته باشد ».
بد شکل و شکسته : « به حالتی گفته می شود که پسته شکل عادی خود را نداشته باشد و یا در ناحیه غیر شکاف طولی شکستگی پیدا کرده باشد ».
ته خندان : به پسته ای گفته می شود که با وسایل مکانیکی از ته خندان شده باشد ( پسته به طور طبیعی از نوک خندان می شود ).
مواد خارجی: « به موادی غیر از پسته نظیر پوست سبز و یا پوست سخت بدون مغز، سنگریزه و غیره که با چشم غیر مسلح دیدنی و به طرق مختلف قابل جدا شدن باشد گفته می شود.

نمونه ای دیگر از تعاریف و اصطلاحات پسته عبارتند از:

  1. برون بر (اپی کارپ): لایه رویی میوه پسته که به آن اگزو کارپ نیز می گویند.
  2. میان بر (مزوکارپ) :لایه گوشتی میوه پسته را می گویند.
  3. درون بر(اندوکارپ)پوست استخوانی میوه پسته را می گویند
  4. پوست سبزبه مجموعه لایه رویی میوه پسته (اپی کارپ) و لایه میوه پسته (مزوکارپ) پوست سبز می گویند
  5. فرابر(پری کارپ)به مجموعه لایه های برون بر، میان بر و درون بر گفته می شود.
  6. پوسته مغزلایه نازک اطراف مغزه پسته را در بر می گیرد.
  7. مغز میوه:مغز پسته از دولپه تشکیل شده که پوشش نازک سفید رنگی آن ها را در بر می گیرد.
  8. پسته خام:به پسته ای گفته می شود که پس از برداشت، جدا کردن پوست نرم و خشک کردن، هیچ گونه فرآیندی روی آن انجام نشده باشد. در ایران بیش از 60 رقم مختلف پسته وجود دارد که از نظر شکل ظاهری به دو گروه کشیده (بادامی شکل) و کروی (فندقی شکل) تقسیم می گردند:
  9. پسته کشیده(بادامی شکل): در این گروه معمولا نسبت طول به عرض بیش از 1.5 برابر است.
  10. پسته کروی(فندقی شکل): در این گروه معمولا نسبت طول به عرض کمتر از 1.5 برابر است.
  11. اندازهبه تعداد پسته درصد گرم یا در 28/3 گرم ( یک اونس) اندازه پسته گفته می شود.
  12. یکنواختیبه یکنواخت بودن پسته از لحاظ رقم و اندازه گفته می شود.
  13. مواد خارجیبه موادی غیر از پسته خوراکی مثل پوست سبز و یا پوست سخت بدون مغز، سنگریزه و غیره که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده بوده و به روش های مختلف قابل جداسازی باشد، گفته می شود.
  14. مغز پسته آزادبه مغز پسته ای گفته می شود که از داخل پوست استخوانی خارج شده باشد.
  15. ناخندانبه پسته ای گفته می شود که پوست سخت آن در جهت درز و برجستگی طولی به طور طبیعی و مکانیکی شکاف بر نداشته باشد.
  16. کم خندانبه پسته ای گفته می شود که فاصله دو لبه پوست سخت آن کمتر از 2 میلیمتر باشد
  17. خندانبه پسته ای گفته می شود که در جهت محور طولی پسته شکاف برداشته باشد.
  18. پوکیبه حالتی گفته می شود که مغز پسته کمتر از 25 درصد وزن را شامل گردد.
  19. فارسیبه حالتی گفته می شود که رشد طبیعی مغز پسته در اثر عوامل مختلف کامل نشده و یا کوچک باقی مانده باشد، در این حالت مغز پسته کمتر از 47 درصد و بیشتر از 25 درصد وزن پسته را شامل می گردد.
(0) نظرات