قاووت، که در لهجه کرمانی به آن قُووِتو و در بعضی از لهجهها قُوَّتو، قُویت یا قُبیت و در گویش چهاردولی به آن قاوییت میگویند، از سوغاتیهای شهربابک، راور، رفسنجان، سیرجان، بم، زرند و کرمان است که قدمتی طولانی دارد. این پودر خوراکی که در واقع باید آن را نوعی شیرینی به حساب آورد در انواع مختلفی تولید میشود و طعمهای متفاوتی دارد. یک نوع آن ترکیب نخود، نارگیل و شکر است، نوع دیگر به جای نخود از پسته استفاده میشود. اما معروفترین و کاملترین نوع قووتوی کرمان قهوهای رنگ است و معمولاً شامل قهوه شکر، تخم خرفه، خشخاش، جو، بذرکتان، گشنیز، روپاس، سیاه دانه، جدوا، هل باد، هل رسمی، موردانه، کنجد، تخم کاهو میباشد. برخی از این مواد را برشته کرده و سپس آنها را مخلوط و آسیاب میکنند.
با توجه به ترکیبات موجود در قاووت، این سوغات مغذی شیرین میتواند منبع خوب اسیدهای چرب غیراشباع و ترکیبات ضد اکساینده باشد. در سالهای اخیر به دلیل وجود ترکیبات مغذی شامل استرول ها، ویتامین ها،مواد معدنی،اسیدهای چرب، ترکیبات فنولیک و … در بخشهای مختلف گیاهان دارویی و مغزیها و تأثیرات مفید آنها بر عملکرد قلب و عروق بدن، به خصوص در افراد با ریسک بالای بیماریهای قلبی، توجه ویژهای به مصرف این گونه مواد غذایی معطوف شدهاست. ترکیبات پلی فنولی گروه بزرگی از مواد طبیعی گیاهی میباشند که معمولاً در میوهها، سبزیها، برگها، آجیلها، دانهها، ریشه و سایر قسمتهای گیاه دیده میشوند. ترکیبات فنولی با داشتن خاصیت ضداکسایشی و ضد رادیکالی میتوانند نقش مهمی در حفظ کیفیت مواد غذایی و سلامتی انسان ایفا نمایند.
در حال حاضر قاووت بهطور گستردهای دراستان کرمان مصرف داشته و بخاطر اجزاء تشکیل دهندهٔ آن با طیف وسیعی از اثرات درمانی به فروش میرسد که به نظر میرسد چنین خواصی جهت تأیید نیاز به مبانی معتبر علمی دارند. نتایج به دست آمده در پژوهشی نشان داد که نمونههای قاووت با داشتن مقادیر قابل توجهی ترکیبات فنولی دارای پتانسیل ضداکسایشی مطلوبی میباشند که میتواند به عنوان منبع مناسب ترکیبات ضداکسایشی مورد استفاده قرار گیرد
نوع | با طعم پسته |