آفات انباری پسته
چگونه از پسته خشک نگهداری کنیم؟
عمر نگهداری پسته در انبارها بستگی به مقدار رطوبت آن و دمای انبار دارد. از طرفی تا قبل از بسته بندی در بسته های غیر قابل نفوذ به رطوبت و در شرایطی که پسته در انبار های معمولی قرار دارد، رطوبت آن تحت تتاثیر رطوبت های های انبار قرار داشته و با آن به تعادل می رسد، یعنی اگر رطوبت انبار زیاد باشد پسته به راحتی رطوبت آن را جذب نموده و پس از رشد قارچ ها، مقدار آفلاتوکسین آن افزایش پیدا خواهد کرد.
کنترل رطوبت و درجه حرارت و نیز دفع آفات از عوامل موثر در حفظ خواص انباری و سلامتی پسته ها می باشد. دفع حشرات را با ضدعفونی کردن انبار با حشره کش های مخصوص (قرص های فتوکسین) انجام می دهند. رطوبت محصول در هر حال نباید از 6 درصد بیشتر باشد. رطوبت دانه کمتر ولی رطوبت محیط زیادتر می شود. بهترین روش نگهداری محصول به ویژه جهت جلوگیری از حملات قارچ ها و حشرات مغز خوار پسته نگهداری در انبار های سرد با درجه حررات صفر تا حداکثر 10 درجه سانتی گراد می باشد.
معمولاً دوام و مقاومت انباری پسته بیشتر از بادام و گردو می باشد. در ضمن هر چه میزان اکسیژن محیط انبار کم باشد طعم و مزه پسته مطلوب تر مانده و حشره کرم نارنجی کمتر به آن آسیب می رساند. بدیهی است که دود دادن انبار و ضدعفونی محصول از ایجاد آلودگی های مجدد پسته جلوگیری نموده و آن ها را سالم تر نگه می دارد.
دو آفت انباری روی پسته وجود دارد، یکی شبپره هندی و دیگری شبپره خرنوب
آفات انباری از این جهت مهم هستند که میتوانند نتیجه کار یکساله کشاورز را از بین ببرند.
به عنوان مثال اگر سن اول فصل بزند، کشاورز هنوز زحمتی نکشیده، زمان دارد که جبران کند، سمپاشی کند. ولی مشکل آفات انباری این است که کشاورز همه کارها را انجام داده، برداشت کرده و به انبار آورده است و این آفت محصول نهایی را از بین میبرد.
لذا آفات انباری هم در ایران و هم در دنیا خیلی مهم هستند.
درجاهای مانند هند و کشورهای دیگر که رطوبت بالا و بارندگی زیاد است خسارت آفات انباری آنها بیشتر میشود؛ چون قارچها هم وارد عمل میشوند.
اجازه بدید اول توضیحاتی درباره شبپره خرنوب بدهیم.
این حشره؛ آفت باغ و انبار است؛ یعنی اول از باغ شروع میشود و خسارت میزند و پسته که برداشت میشود وارد انبار میشود و به خسارت ادامه میدهد.
ما به این حشره شبپره خرنوب میگوییم.
اما در اصل در ایران به اسم کرم گلوگاه انار معروف است و عمدتاً پسته میزبان دومش است.
میتوانیم بگوییم این آفت چند نسلی است، یکی دو نسل وی میزبانهای دیگر طی میکند و تقریباً از موقعی که دانههای پسته باز میشوند و مغز پیدا میشود.
این شبپره روی پسته میآید و در شکاف خندانی تخمگذاری میکند و از مغز پسته تغذیه میکند.
تقریباً میتوان گفت که از اوایل شهریورماه بسته به رقم ظاهر میشود؛ البته قبل از شهریور یعنی از مرداد ظاهر میشوند؛ ولی عمده تخمریزی و خسارت از اوایل شهریور شروع میشود.
وقتیکه روی پسته تخمگذاری کرد، لارو که باز میشود از مغز تغذیه میکند.
این لارو به زودی تبدیل به پروانه نمیشود که نسل دیگری را در باغ ایجاد کند.
وقتیکه پسته را برداشت میکنیم جایی که خسارت زیاد باشد میبینیم که داخل پستهها لارو آفت و جود دارد؛ یا حتی بعضی جاها که زود خسارت زده باشد؛ شفیره آفت هم داخل پستهها وجود دارد.
لذا ما برای پیشگیری از خسارت میگوییم که باغداران زود محصول را برداشت کنند؛ یعنی جاهایی که احتمال خسارت آفت وجود دارد؛ پسته را نگذارند که زیاد رس شود.
هرچه که پسته بیشتر روی درخت بماند آلودگی بیشتر میشود.
بهترین کار و اولین کاری برای آفات انباری پسته میتوانیم انجام دهیم برداشت بهموقع است.
اگر جایی جمعیت آفت بالا بود و درختان انار کنار باغ پسته هستند که صرفه اقتصادی هم ندارند باید این درختان را حذف کنیم.
چون این درختان واسطه میزبان آفت برای پسته هستند.
زمان برداشت پسته، لارو همراه پستهها برداشت میشود. در این مرحله تا آنجایی که میتوانیم باید پستههای خراب را جدا کنیم.
اگر لاروها وارد انبار بشوند به تغذیه خود ادامه میدهند و پروانه از انبار بیرون میآید، دوباره تخمریزی میکند و دوباره خسارت میزند.
گاها دیدهشده که در مرحله ضبط پسته میتوان تا حدی با بالا بردن درجه حرارت درصدی از این آفت را از بین برد، ولی در اکثر مواقع دیدهشده که این آفت بعد از ضبط هم زنده مانده و حرارت خشککن باعث از بین رفتن این آفت نشده است.
اگر درجایی آلودگی خیلی شدید باشد قبل از اینکه این پستهها را به انبار انتقال دهیم بهتر است که آنها را گاز بدهیم یا قرص فستوکسین بدهیم و بعد داخل انبار ببریم.
(0) نظرات