روش های تکثیر درخت پسته

نحوه تکثیر یافتن درختان پسته 

درخت پسته از طریق پیوند زدن تکثیر می شود. پرورش دهندگان حرفه ای پسته از درختی استفاده می کنند که ترکیبی از دو بافت مختلف ، پایه و یا پیوندک باشد. پایه، پایین ترین قسمت درخت پسته است و سیستم ریشه را تشکیل می دهد.

مقاومت پایه در برابر بیماریهای خاکزی (مانند پژمردگی ورتیسلیومی) بسیار مهم است. پیوندک در فاصله ۲۰ الی ۴۰ سانتی ساقه اصلی به بالا، محلی که فاز رشد و محصول دهی درخت عوض می شود، قرار می گیرد و البته خصوصیات میوه را تعیین می کند.

هم پایه و هم پیوندک باید با دقت انتخاب شوند و هر یک از آن ها ممکن است منجر به محصولی دهی ضعیف شود. این پیوندک ها بعد از اینکه پایه ها در باغات پسته کاشته شدند، بر روی آن ها پیوند زده می شوند.

در آمریکا، رقم کرمان محبوب ترین رقم ماده است که بیشتر توسط ارقام نر رندی گرده افشان می شود. Pioneer Gold 1 و UCB-1 پایه های ترکیبی هیبریدی هستند که به دلیل مقاومت در پژمردگی ورتیسیلیوم بسیار محبوب هستند.

 

 

روش دیگری گرده افشانی و تکثیر درختان پسته 

گرده افشانی پسته از طریق باد صورت می‌گیرد. با توجه به این که گل‌ها بدون گلبرگ هستند و جذابیتی برای حشرات مخصوصاً زنبور عسل نداشته، ممکن است زنبور عسل برای جمع آوری گرده، گل های نر را لمس کند ولی در گرده افشانی نقشی ندارد.

عدم جریان هوا (باد) و آب و هوای بارانی، شرایط نامساعدی را برای پراکندگی دانه‌های گرده ایجاد می‌نمایند. همچنین بادهای شدید و طوفانی باعث خشک شدن سطح کلاله و بارندگی باعث شستشوی سطح کلاله و از بین رفتن چسبندگی آن می‌شود.

دوره پذیرش کلاله مادگی را حدود ۳تا ۵ روز گزارش کرده‌اندکه در صورت وجود شرایط محیطی مناسب و تامین گرده مناسب و کافی، دانه گره جوانه زده، لوله گرده رشد کرده وارد تخمدان می‌شود و پس از ترکیب با سلول تخم، جنین را به وجود می‌آورد.

درصورتی‌که گرده افشانی انجام نگیرد، ریزش گـــل اتفاق می‌افتد. میوه‌ها پاتنوکارپ (پوک) می‌شوند. ریزش گل‌های گرده افشانی نشده معمولا ظرف مدت ۴-۳ هفته پس از مرحله تمام گل انجام می‌شود.

نسبت مناسب پایه‌های نر و ماده در یک باغ مهمترین عوامل موثر در گرده‌افشانی پسته است و رعایت نسبت یک درخت نر به ازای هر ۱۵-۱۰ درخت ماده می‌تواند گرده کافی و مورد نیاز را تامین نموده و مشکل کمبود گرده را برطرف نماید.

کاشت یک ردیف درختان نر عمود بر مسیر باد غالب و در حاشیه باغ می‌تواند علاوه بر تولید گرده مناسب و فراوان به عنوان باد‌شکن نیز عمل نماید.

درمناطقی که گرده کافی وجود ندارد یا شرایط محیطی مانع از انجام گرده‌افشانی طبیعی می‌شود گرده‌افشانی مصنوعی به وسیله انسان امکان‌پذیر بوده که باید از گرده‌های مطمئن و سالم تازه استفاه نمود و گرده‌افشانی را ۲ تا ۳ مرتبه تکرار کرد.

 

 

با این حال، امروزه مدیریت کیفیت باغات پسته باعث شده است که گرده افشانی مصنوعی بحث برانگیز به نظر برسد. این یک روش، یک روش متمرکز آزمایشی است که فقط در شرایط غیر معمول و باید توسط پرسنل مجرب انجام شود.

از سوی دیگر موارد بسیاری وجود دارد که افزایش مقدار گرده در هر سطح کلاله باعث ریزش بیش از حد گل ها بعد از یک نقطه مشخص شده و این باعث می شود محصول دهی کم در پسته بعد از گرده افشانی مصنوعی رخ دهد.

از طرف دیگر، یافته ها حاکی از آن است که گرده افشانی مصنوعی نه تنها تعداد میوه در هر خوشه و محصول دهی کلی در هر خوشه را افزایش می دهد، بلکه در برخی موارد با بهبود اندازه دانه پسته و وزن خشک مغز آن همراه است.

 

 گرده افشانی باغات پسته (سیستم دستی)

در فصل بهار که درخت نر به گل می نشیند، اگر گرده افشانی به خوبی انجام نشود، درنتیجه عمل لقاح صورت نمی گیرد و باعث ریزش گل، و پوکی میوه می شود. طریقه گرده افشانی دستی به صورت زیر انجام می گیرد:

  1. تهیه غنچه از درخت نر پسته
  2. قرار دادن در زیر افتاب تا خشک شدن
  3. قرار دادن گرده داخل گونی و قرار دادن داخل تانک اب
  4. زمان همراه با سم پاشی بهاره

در نتیجه گرده افشانی صحیح نتایج زیر بدست خواهد آمد:

  1. پائین امدن درصد پوکی
  2. دانه بندی خوب خوشه
  3. مقدار نیم تا یک کیلو غنچه در هکتار
  4. بدون ضرر زیان بدون هزینه
(0) نظرات
کد را وارد کنید reloadrecaptcha