دلیل عدم قدرت رقابت پسته ایران در بازارهای جهانی
گروه استانها ـ بهرهوری محصول پسته در کشور ما بسیار پایین است و اگر یارانههای بسیار زیاد و پنهان آب و انرژی برداشته شود، پسته به هیچ وجه نمیتواند در بازارهای جهانی رقابت کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، محصول پسته یک محصول استراتژیک برای استان کرمان و کشور بوده که یکی از پنج محصول اصلی صادراتی بخش کشاورزی به شمار میرود که ارزآوری بالایی را برای کشور به همراه دارد و بیش از 70 درصد آن از گمرکات استان کرمان صادر میشود و به گفته مسئولان بالغ بر 949 میلیون دلار ارزش صادرات پسته استان در سال گذشته بوده است با این وجود کشاورزان و صادرکنندگان پسته در استان کرمان با مشکلات زیادی از جمله افزایش قیمت نهادهها، کاهش بهرهوری و عملکرد پایین میزان برداشت در هکتار، خسارات سرمازدگی و گرمازدگی، خشکسالی و کاهش کیفیت آب، تحریم و مشکلات بازگشت ارز مواجه هستند.
70 درصد صادرات پسته کشور از گمرکات استان کرمان صادر میشود
سیدمهدی طبیبزاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره اینکه صادرات محصول پسته سال گذشته کل گمرکات کشور بیش از 200 هزار تن بوده که از این میزان سهم گمرکات استان کرمان 139 هزار تن بوده است اظهار داشت: 70 درصد صادرات پسته کشور از گمرکات استان کرمان بوده که توان بالای سیستم صادراتی استان را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته کاشت پسته به دیگر استانهای کشور هم رفته و برخی از استانها در رقابت جدی با استان کرمان قرار دارند گفت: این ما هستیم که باید موقعیت برتر استان کرمان در این حوزه را حفظ کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره مشکلاتی که کشاورزان و صادرکنندگان پسته استان کرمان دارند بیان کرد: افزایش قیمت نهادهها، بهرهوری و عملکرد پایین میزان برداشت در هکتار، خسارات سرمازدگی و گرمازدگی، خشکسالی و کاهش کیفیت آب، تحریم و مشکلات بازگشت ارز از جمله مشکلات این حوزه است.
بیش از 90 درصد تعهدات ارزی صادرکنندگان پسته کرمان انجام شد
وی با بیان اینکه بیشتر صادرکنندگان پسته استان با مشکل برگشت ارز به کشور مواجه بودند ادامه داد: خوشبختانه 91 درصد تعهدات ارزی صادرکنندگان کرمان در سالهای 97 تا پایان سال 99 انجام شده است.
طبیبزاده با اشاره به اینکه مشکلات جدی در حوزه تعهدات ارزی صادرکنندگان استان کرمان وجود داشت که از طریق اتاق بازرگانی استان، سازمان صنعت، معدن و تجارت، سازمان توسعه تجارت، بانک مرکزی و ... پیگیریهایی زیادی انجام شده که در حال شدن است.
وی با بیان اینکه برای حل این مشکل تا حدی که توانستیم کمک کنیم و این را هم میدانیم که 100 درصد مشکل حل نشده ادامه داد: امیدواریم با رفع تحریمهای ظالمانه و تعاملی که با دنیا خواهیم داشت این مشکل هم حل شود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره اینکه قیمت پسته، جهانی بوده و قاعدتاً قیمت پسته دست ما نیست افزود: کاری که ما میتوانیم انجام دهیم این است که با افزایش راندمان و بهرهوری، شاخص عملکرد میزان برداشت در هکتار را افزایش داده تا بتوانیم قیمت تمام شده را کاهش دهیم.
آمریکا بزرگترین رقیب پسته ایران در بازار جهانی است
وی با بیان اینکه ما در رقابت با دیگر کشورها در این حوزه هستیم و برای اینکه بتوانیم در عرصه رقابت حضور داشته باشیم نیازمند عملکرد کشاورزان و سیاستهای مسئولین هستیم بیان کرد: بزرگترین رقیب ما در بازار جهانی، کشور آمریکا است.
طبیبزاده با اشاره به اینکه سازمانی که میتواند کمک زیادی به ما کرده و قدرت رقابت کشور و استان کرمان را در سطح بین المللی حفظ کند سازمان جهاد کشاورزی است تصریح کرد: راندمان تولید پسته در هر هکتار در کشور و استان کرمان بسیار پایین است و اگر یک روزی قیمت واقعی آب در حوزه کشاورزی محاسبه شود پسته ما اصلاً قدرت رقابت در بازارهای جهانی را نخواهد داشت.
وی با تأکید بر اینکه عملکرد میزان برداشت در هکتار به عنوان یک شاخص بهرهوری در حوزه پسته حتماً باید ارتقا پیدا کند گفت: در حال حاضر آمریکا کشور رقیب ما در این حوزه بوده و رقابت حذف کنندهای با ما دارد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره اینکه میزان عملکرد در هر هکتار این کشور چند برابر کشور ماست ادامه داد: تا زمانی که نتوانیم به شاخصهای بهرهوری در این حوزه برسیم و قطعاً روزبه روز شرایط رقابت ما در بازارهای جهانی کمتر میشود.
وی با بیان اینکه جهادکشاورزی و نهادهای تأمین کننده نهادههای کشاورزی باید در یک برنامه جامعه امکان افزایش عملکرد پسته در هر هکتار را ارتقا دهند افزود: اگر این اتفاق نیفتد محدودیتهای شدیدی که با آن مواجه هستیم و هر روز به روز افزایش مییابد باعث میشود هر روز مشکلات ما بیشتر شده و قدرت رقابت خود در بازارهای بین المللی را از دست بدهیم.
عملکرد پایین ایران در تولید پسته باید واکاوی شود
طبیبزاده با تأکید بر اینکه عملکرد پایین ما در تولید پسته در کشور باید واکاوی شده و باید به رقابتی شدن تولید پسته در کشور کمک کنیم بیان کرد: انجمن پسته به عنوان نهاد متولی بخش خصوصی میتواند به عنوان بازوی کارشناسی در کنار کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی، سازمان آب، مرکز تحقیقات کشاورزی، مرکز تحقیقات پسته رفسنجان و دیگر نهادهای متولی پای کار در یک برنامه جامع و وسیع مشکلات این حوزه را بررسی کند.
وی با بیان اینکه امروز اگر تمام مشکلات ما در حوزه صادرات و مشکلات تحریم و مباحث ارزی حل شود باید دید آیا پسته ما در بازارهای جهانی قدرت رقابت دارد تصریح کرد: واقعیت این است که در شرایط فعلی اگر یارانههای بسیار زیاد و پنهان آب و انرژی در بحث پسته برداشته شود، به هیچ وجه نمیتوانیم در بازارهای جهانی رقابت کنیم و تا زمانی که این مسائل اساسی حل نشود پسته در آینده در بازارهای جهانی هیچ جایگاهی نخواهد داشت.
بالغ بر 949 میلیون دلار پسته در سال گذشته از استان کرمان صادر شد
محمدرضا قوام معاون بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نیز با بیان اینکه در حال حاضر تولید پسته در کشور گسترش پیدا کرده اظهار داشت: در حال حاضر 25 استان کشور تولیدکننده پسته هستند اما استان کرمان هم در تولید و هم در صادرات پسته رتبه نخست کشوری را دارد و هنوز هیچ استانی در تولید پسته از کرمان سبقت نگرفته است.
وی با اشاره به اینکه هنوز قسمت عمده تولید و صادرات پسته کشور در دست استان است باید مدیریت تولید و صادرات پسته در استان جدیتر گرفته شود تصریح کرد: پسته یک کالای استراتژیک برای استان کرمان است و بیش از نیمی از صادرات استان کرمان در حوزه کشاورزی بوده که عمده آن در بخش پسته است.
معاون بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با عنوان اینکه بالغ بر 949 میلیون دلار ارزش صادرات پسته استان در سال گذشته بوده بیان کرد: عمده مشکلات صادرکنندگان پسته در سالهای گذشته به بازگشت ارز برمیگردد.
وی با بیان اینکه مقرر شده بود که محصولات کشاورزی از بازگشت ارز صادراتی معاف شوند یا اینکه تمهیداتی اندیشیده شود که روشهای متفاوتی برای بازگشت ارز اتخاذ شود ادامه داد: خوشبختانه در سالهای گذشته اقدامات خوبی انجام شده و در سال 1400 بسته سیاستی بازگشت ارز آماده و ابلاغ شده است.
5 روش برای بازگشت ارز صادراتی به کشور در نظر گرفته شد
قوام با اشاره به اینکه پنج روش برای بازگشت ارز صادراتی در کشور در نظر گرفته شده که فقط بحث بازگشت ارز به سامانه نیما نیست و صادرکنندگان میتوانند به روشهای مختلفی ارز خود را به کشور برگردانند ادامه داد: حتی برای بازگشت ارز صادراتی سالهای 97، 98 و 99 هم که بعضی از صارکنندگان نتوانستند ارز خود را برگشت دهند تمهیداتی اندیشیده شده است.
وی با ابراز امیدواری از اینکه با هماهنگی بسیار خوبی که بین بخش خصوصی و بخش دولتی در استان وجود دارد مابقی ارز صادراتی که قرار بود تا پایان تیرماه برگشت داده شود به کشور برگردد گفت: البته ما فرصت بیشتری درخواست کردیم که صادرکنندگان تا پایان آبان ماه بتوانند ارز خود را برگشت دهند.
کیفیت پسته آمریکا قابل رقابت با پسته ایران نیست
معاون بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان بیان کرد: چیزی که اهمیت دارد این است که پسته ایران، یک رقیب بسیار جدی در بازارهای جهانی به نام پسته آمریکا دارد که به لحاظ تناژ با هم در بازارهای جهانی در رقابت هستند اما به لحاظ کیفیت هنوز پسته ایران به لحاظ طعم و مزه از پسته آمریکا خیلی بهتر است.
وی با بیان اینکه عملا در بحث کشاورزی مهمترین مسئله مدیریت آب است تصریح کرد: با توجه به اینکه استان کرمان یک استان خشک است و هر چه به سمت جلو پیش میرویم با توجه به کاهش بارندگیهایی که در کشور و استان کرمان داشتیم وضعیت روز به روز بدتر میشود.
قوام با اشاره به اینکه در حوزه محصولات کشاورزی به ویژه پسته باید یک اصلاح و بازنگری انجام شود گفت: افزایش بهرهوری در واحد سطح و افزایش کمیت در کنار افزایش کیفیت باعث میشود که محصول پسته استان کرمان در بازارهای جهانی قابل رقابت باشد.
وی با اشاره به اینکه کشاورزان ما با هزینهها بسیار بالای کود، سم، دستمزد کارگر و ... محصول خود را به ثمر میرسانند و باید بهرهوری این حوزه افزایش یابد بیان کرد: مهمترین مسئله در تولید پسته این است که بتوان یک کالای رقابتی داشته باشیم.
معاون بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با عنوان اینکه تولید محصول پسته آمریکا از ایران بیشتر است و بسیاری از بازارها تحت تاثیر این تولید بالا قرار دارد اما کیفیت آن قابل مقایسه با پسته ایران نیست بیان کرد: باید بتوان خود را از کشورهای تولید کننده پسته و رقیب در بازارهای جهانی جدا کنیم.
(0) نظرات